KODĖL LAIVYBOS MAGNATAS ARISTOTELIS ONASIS ATSIŲSDAVO PRIVATŲ LĖKTUVĄ Į KERKYRĄ

Korfu (Kerkyros – taip vadina salą vietiniai) vienoje iš senamiesčio gatvių rasite nedidelę gal kokių 9 kvadratinių metrų parduotuvėlę, per dvi sales, su keliais staliukais lauke. Dar mes ją vadiname Alexis parduotuve, arba Alexis Periklis. Sustojame sviesto, ryžių pudingo, o dar dažniau galaktoboureko.

 

Turbūt eitumėte ir praeitumėte. Tuoj Jums parašysiu, kodėl čia verta stabtelėti.

 

Atidaryta 1926 metais kaip vaisių krautuvėlė, vėliau „persikvalifikavo“ į pieno produktų parduotuvėlę, nes Periklių šeima pradėjo auginti gyvulius. Dabartinis savininkas (Alexis jau toks pagyvenęs gerokai, liesas, nedidelis, su ūsiukais, bet dažnai stovi už prekystalio) sako, kad „visi produktai iš mano karvučių“. Kaip dabar madinga sakyti – ekologiški, BIO ir pan. Na, kaimo žmogui, to nesuprasti, kam tie įmantrūs žodžiai – jis tiesiog žino, kad produktai patys tikriausi ir natūraliausi.

 

Parduotuvėlės interjeras, produktų receptai nesikeičia jau veik šimtą metų. Tokie patys. Kasdien vakare ant parduotuvėlės kėdžių nusėda aplinkiniai kaimynai – ilgam graikiškam vakarojimui ir pašnekesiams. Tik nuotraukų ir žurnalų iškarpų daugėja ant sienų. Su įžymiais žmonėmis, apsilankusiais šioje parduotuvėlėje.

 

Kai įeisite, tikrai pamatysite– ant prekystalio didžiausias kūgis sviesto. Tai nuostabus kerkyrietiškas tikras sviestas, dėl kurio kas savaitę laivybos magnatas Aristotelis Onasis atsiųsdavo lėktuvą iš Londono, kad jo žmona Jacky pusryčiams galėtų mėgautis šviežutėliu patiekalu.

Taip dabar ir vadiname tą sviestą – Onasio mėgstamiausias. Kerkyros sviestas ypatingas – jis geltonas, nes Periklio karvės ganosi lauke, o Korfu žolės, kurias rupšnoja karvės, kitokios… Čia ne aš, čia savininkas taip sako.   

 

Ilgiausiai, net dvi kadencijas buvęs Graikijos ministras pirmininkas Konstantinas Karamanlis taip pat gerai žinojo šią krautuvėlę. Alexis Periklis prisimena: kai vadovas per Velykas atskrisdavo į Kerkyrą, Alexio tėvas specialiai būdavo paruošęs moliniame ąsotyje jogurto ir vešdavo Karamanliui į viešbutį.

 

Na, o galaktoboureko (tai tradicinis graikiškas sirupu gardintas pyragas su itin gardžiu pieno su manų kruopų kremu) – tai aš jo vos ne kaskart nusiperku, kai atsirandu šalia Alexis Periklio parduotuvės.

 

Tai kokia tų produktų paslaptis? „Mūsų naudojamas šviežias pienas yra visų mūsų produktų paslaptis“, – sako P. Kostas Alexis, Periklio Alexio sūnus, kuris tęsia šeimos tradicijas.

 

Pasiryžkite paragauti ir truputį kerkyrietiškos gastronominės istorijos.

 

P.s. pusryčiams graikai dažniausiai valgo taip: užsitepa ant duonos sviesto ir medaus.

 

 

Adresas:

Alexio Periklio parduotuvėlė

Kerkyros miesto senamiestis

Aghiou Vasiliou 12