Ar žinot, kokios tai uogos?

Koumarja (lietuviškai žemuoginis arbutas)
Ar žinot, kokios tai uogos? 

– Oo, žiūrėk, koumarja, – sako Panagiotis. Žiedai, geltonos, raudonos uogos, truputį lyg pūkuotos. Koks grožis miške! Pasirenku, neturiu kur dėti, panaudoju kaukę 😊.
*** Žemuoginis arbutas arba kitaip žemuogmedis. Man regis, Lietuvoj jį augina kaip dekoratyvinį krūmą, čia auga tiesiog kaip miško medis. Graikai šį medį vadina koumarja, o vaisius koumara. Tai aš jį čia taip ir vadinsiu. Kad atvykę prisimintumėt, ko ieškot😊.
Koumarja žinomas nuo Antikos laikų. Romėnų gamtininkas, istorikas, filosofas Plinijus Vyresnysis davė medžiui lotynišką vardą – Arbutus unedo. Unedo kilęs iš lotynų kalbos žodžių junginio „valgau tik vieną“ (unum edo). Tai visžalis krūmas, kurio aukštis kartais siekia 3 metrus. Labai atsparus augalas, net po gaisro sparčiai išlenda nauji ūgliai. Koumarja – vienas iš nedaugelio augalų, kuris gali žydėti ir tuo pačiu metu žavėti prinokusiais vaisiais.
Nuo seno koumarja žinomas savo gydomosiomis savybėmis. Pagal graikų mitologiją deivė Artemidė gydė sergančius vaikus, rankose laikydama koumarjos šaką. Hipokratas koumarus (vaisius) vartojo tromboflebitui gydyti (venų uždegimas, kai susidaro trombai).
Koumarai liaudies medicinoje naudojami kaip antiseptikai, diuretikai (skysčius iš organizmo varantys) ir vidurius laisvinantys vaistai, o koumarjos lapai, be pirmiau minėtų, naudojami hipertenzijai ir diabetui gydyti. Tai labai geras vitamino C ir skaidulų šaltinis.

Kam naudojama koumarja, uogos ir jo žiedai, lapai?
švieži lapai ir ūgliai skatina šlapimą. Jo lapai vartojami nuo viduriavimo, šlapinimosi, dizurijos, cistito, uretrito, dizenterijos, o taip pat esant žarnyno, inkstų ir šlapimo pūslės uždegimams.
koumarjos lapai renkami ištisus metus, rekomenduojami nuo hemoptizės, hematurijos ir kraujavimo iš gimdos.
Gargaliuojant lapų nuovirą, padeda nuo gerklės skausmo.
šaknis buvo naudojama blogai kraujotakai ir aukštam kraujospūdžiui gydyti.
vaisiai (koumarai) laikomi natūraliais diuretikais (padeda pašalinti skysčiaus perteklių iš organizmo), taip pat naudojami kaip vaistai nuo viduriavimo. Tai pat pagalbininkas kovojant su lėtiniu bronchitu, lėtinių šlapimo pūslės ir inkstų ligomis.
Koumarų raki, sumaišytas su cukrumi ir cinamonu, vartojamas kaip gėrimas sergant gripu arba karščiuojant.
Na ir aišku, uogienės, džemai, alkoholiniai gėrimai…
Kumarjus reikia valgyti, kai jie yra visiškai sunokę (turi būti rusvi ir minkšti). Nesubrendę yra beskoniai, kieti. O gerokai peraugę vaisiai surūgsta – užvalgius paraugusių vaisių svaigsta galva, jautiesi kaip girtas.
Koumarja dauginama sėklomis, kurios krinta nuo vaisių ant žemės. paprastai auga saulėtose ar pusiau pavėsingose vietose, visada apsaugotose nuo stipraus vėjo.