Ne kiekvienas mūsų turistas girdėjęs, kad horta – tai graikų ypač mėgstamas patiekalas. Ppaprastas, bet labai neprastas valgis.

Virtų lapinių daržovių ar lauko žolių mišinys, pagardintas alyvuogių aliejumi, citrina bei druska. Valgoma viena, su žuvim, su mėsa ar kitais daržovių patiekalais.

Graikės hortos pasisėja darželyje, kitos hortauti eina į laukus. Prieš verdant jos nepjaustomos, neplėšomos, nuplaunamos, išrenkami pageltoniję lapai, metamos tik į verdantį vandenį maždaug 20 min. Ištraukus nusunkiamos, gausiai apipilamos alyvuogiu aliejumi bei citrinos sultimis. Druskos pagal skonį. Nesudėtinga?

Bet paskaitykite, ko tik jose nėra. Tai tikras supermaistas, vitaminų, mineralų bomba.
Žaliuosiuose (piktžolės, lauko žalumynai, lapinės daržovės) lapuose gausu skaidulų, kurios padeda kontroliuoti cholesterolį ir kraujospūdį, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje ir padeda kontroliuoti apetitą.
Hortoje taip pat yra gausus mineralų (geležies, kalcio, kalio, magnio) ir vitaminų (K, C, E, B grupės vitaminų) šaltinis.
Vitaminas K būtinas kraujo krešėjimui, apsaugo nuo osteoporozės, padeda sumažinti aterosklerozę ir gali užkirsti kelią uždegiminėms ligoms, tokioms kaip artritas. Pažymėtina ir antioksidantų (flavonoidų, polifenolių, karotenoidų, vitaminų C ir E) koncentracija. Antioksidantai apsaugo nuo ląstelių sunaikinimo ir sumažina kataraktos riziką.

Vitaminas C padeda sintezuoti kolageną, kuris yra svarbus sąnarių elastingumo ir odos bei plaukų sveikatos komponentas. Be to, žalumynai yra puikus folio rūgšties šaltinis, kuris sumažina širdies ir kraujagyslių ligų, atminties praradimo riziką, užkerta kelią depresijai ir pagerina nuotaiką, nes prisideda prie serotonino gamybos. Pagaliau turi mažai kalorijų, todėl sukluskite tie, kas nori numesti svorį.

Kokios žolės dažniausiai renkamos hortai? Paminėsiu keletą jų.

Paprastoji trūkažolė

Ji išsiskiria karčiu skoniu. Čia gausu folio rūgšties, vitamino C ir antocianinų – ingredientų, kurie veiksmingai apsaugo nuo vėžio ir kovoja su juo. Turi daug kalcio, kalio, fosforo ir magnio. Gausu vitaminų A, C ir B kompleksų, taip pat vandens (90%), todėl jyra natūralūs diuretikai. Labai tinkama, esant cukriniam diabetui. Be viso to, padės sudeginti poodines riebaliukų sankaupas.

Gražgarstė

Ji turi pipirų skonį ir yra geras kalio šaltinis – reguliuoja kraujospūdį ir užkerta kelią osteoporozei. Padeda pagerinti atmintį dėl fitocheminių antioksidantų, esančių visose kryžmažiedėse daržovėse. Daug vitamino C, pasižymi antibakteriniu poveikiu ir skatina virškinimą.

Baltoji garstyčia

Kažkada buvo vartojama esant skrandžio sutrikimams. Jie yra geras antioksidantų (vitamino C, β-karotino, liuteino, zeaksantino) šaltinis, o juose gausu B grupės vitaminų, folio rūgšties ir vitamino K.

Lapinis burokėlis

Jų skonis panašus į špinatų. Juose yra daug antioksidantų (vitamino E, β-karotino, liuteino, zeaksantino) ir vitamino K. Jie taip pat yra geri magnio ir kalio šaltiniai, mineralai, kurie padeda valdyti kraujospūdį ir užkirsti kelią osteoporozei. Be to, magnis yra naudingas žmonėms, sergantiems migrena ar priešmenstruaciniu sindromu.

Daržinė pienė (lapai)

Joje gausu kalcio ir geležies bei vitaminų C, K, B1 (tiaminas), B2 (riboflavinas) ir B3 (niacinas).

Salotinė trūkažolė

Tai yra karčios lapinės daržovės. Puikus kalio ir vitamino K šaltiniai.