DUONA, KURIĄ VALGO VIENĄKART METUOSE

Kulinarinis KATHARI DEFTEROS akcentas – apvali, plokščia duona su sezamo sėklomis viršuje, vadinama lagana, kuri valgo tik šią metų dieną. Šią savaitę visi užsisakinėjo kepyklose laganą pirmadieniui – jau mažai kas bekepa šią duoną namuose.

Duona dažniausiai gaminama iš paprastų baltų miltų, joje yra alyvuogių aliejaus, paprastai nerauginta. Suformavę laganos duoną, kepėjai panardina pirštų galiukus į alyvuogių aliejų ir įspaudžia paviršiuje duobutes, duoną užbarsto sezamo sėklomis. Dauguma Graikijos kepyklų pradeda tiekti laganą labai anksti ryte.

Kai kurie teigia, kad laganą gamino dar senovės Graikijoje – tai buvo plokščia nerauginta duona, vadinama laganonu . Šią duoną minėjo senovės rašytojai, pavyzdžiui, Horacijus ir Aristofanas pjesėje „ Ecclesiazusae“ („Asamblėjos moterys“) 392 m. pr. Kr. Kaip ir daugelis senųjų tradicijų Graikijoje, laganos gamyba įgijo krikščionišką prasmę. Duona dažniausiai valgoma su alyvuogėmis ir taramasalata (žuvies ikrai, maišyti su duona, citrinos sultimis, aliejumi), kuri būna arba baltos arba rusvos spalvos. Beje, laganos duona paprastai plėšoma, ne pjaunama peiliu.

Šią dieną valgo daug patiekalų iš jūros gėrybių (aš užmarinavau aštuonkojį). Atsisako mėsos ir pieno produktų. Ir taip bus iki Velykų… 

AITVARŲ LAIDYMAS – ŠVENTĖ VISAI ŠEIMAI

Ką paprastai veikia graikai šią dieną? Jie traukia į iškylą. Ima laganos, taramos, dar keletą užkandžių (užkandžius vadina meze), ouzo ar vyno ir traukia prie jūros, į kalnus ar į parką.

Pirmadienį danguje pamatysite gausybę aitvarų. Tai dar viena gavėnios pradžios tradicija. Anksčiau aitvarus gamino šeimos tėvas ar senelis. Tokiu būdu aitvarų kūrimo menas buvo iš katos į kartą. Šiais laikais dauguma perka parduotuvėj, o šįmet užsisakė internetu.

Ką reiškia skraidinti aitvarą? Aitvaras simbolizuoja žmogaus sielą, kuri laisva ir tyra danguje skrenda pasitikti Kūrėją. Tikintieji ruošiasi Jėzaus Kristaus prisikėlimui ir stačiatikių Velykoms.