Kazanova Korfu saloje

„Kas yra meilė? Tai yra beprotybė, kai protas nebetenka galios“.

Giacomo Girolamo Casanova

 

Jei paklausite, ką Korfu turi bendro su šiuo didžiausiu širdies ėdikų istorijoje, pasakysiu Jums – visiškai tiesioginę.

Nebuvo nė vienos moters, kuri galėtų atsispirti jo žavesiui… išskyrus vieną…

Ir ta istorija susijusi su Kazanovos gyvenimo laikotarpiu Korfu saloje.

***

 Giacomo Casanova gimė Venecijoje, studijavo teisę Padujos universitete, tėvai buvo aktoriai, nebuvo ypač turtingi, bet jaunuolis sugebėjo savo žiniomis, iškalba ir protu palenkti to meto aukštuomenę į savo pusę. 

Jo žinios apie pasaulį ir rafinuotas prisistatymas žavėjo moteris. Kai flirtu neužsiėmė, rašė atsiminimus ir keliavo po Europą. Garsusis vyras, kurio vardas įėjo į istoriją kaip meilužio sinonimas, Korfu nuotykius aprašė savo knygoje „Histoire de ma vie“ (Mano gyvenimo istorija). Korfu etapui skirtas visas IV knygos skyrius, suskirstytas į šias kategorijas:

„Signora F. Pseudoprincas. Mano išvykimas iš Korfu. Mano nesąmonė Kassiopi. Esu įkalintas Korfu. Mano greitas paleidimas ir mano triumfas. Mano sėkmė su Signora F.

 

***

Jaunasis Kazanova pirmąkart Korfu mieste

 

Giakomo Kazanova pirmą kartą apsilankė Jonijos saloje, kuri tuo metu dar buvo valdoma Venecijos Respublikos, 1741 m. pavasarį, kai tarnavo kaip jaunesnysis Venecijos armijos karininkas. Jam tada buvo tik 16 metų, tačiau jo pirmojo apsilankymo pakako, kad jis sugrįžtų.

Vieno vakarėlio metu Giakomo susimušė su vienu žmogumi, tvirtindamas, kad tai apgavikas ir pseudoprincas. Vyriškis iš tikrųjų buvęs prefektas ir įsakė suimti Kazanovą. Kazanova sugebėjo pabėgti, pavogė valtį ir išplaukė palei Korfu krantus į šiaurinę pusę. Jis apsistojo Kasiopi miestelyje.

Kassiopi surinko būrį siuvėjų, kad jam pasiūtų gražių rūbų, nes savuosius buvo palikęs Korfu mieste.  Savo knygoje, aišku, jis neaprašo, kaip gavo pinigų apmokėti siuvėjoms.

Tačiau netrukus pareigūnai atsekė, kur Kazanova pasislėpė, susirado ir atsigabeno atgal į Korfu miestą.  

Vis dėlto, Kazanovos palengvėjimui, jis buvo pagirtas už aferisto demaskavimą.

Dar kiek pabuvęs saloje, Kazanova išplaukė laivu į Konstantinopolį.

 

Antroji viešnagė Korfu.

 

1745 metais Kazanova vėl grįžta į Korfu.

Savo knygoje jis aprašo Sinjorą F. Tai buvo Adriana Foskarini, 17-metė Venecijos Korfu teisėjo Vincenzo Foskarini žmona. Meilės romanas įsiutino jos vyrą. Šį kartą Kazanova buvo suimtas ir įkalintas, bet neilgam. Jis vėl persikėlė į Kasiopi, ten praleidęs šiek tiek laiko, grįžo į Veneciją.

Savo knygoje Kasanova su meile ir nostalgija prisimena savo laiką Korfu ir Kassiopi.  Kazanova taip garbino Adrianą, kad privedė jį prie beprotiškiausių poelgių. Aišku, Kazanova buvo gurmanas (apie tai rašo savo knygoje). Keisčiausias dalykas, kurį Kazanova valgė… tikriausiai buvo bonbonas, pagamintas iš Adrianos Foskarini plaukų. Saldainius jis užsakė pas konditerę Korfu, pagardino gintaru, vanile ir laikė krištolinėje dėžutėje. 

Beje, savo knygoje Kazanova suteikia mums vertingos informacijos apie Jonijos salų gyvenimą ir istoriją XVIII amžiuje. Jis mini garsius to meto vynų pavadinimus, tokie kaip Korfu Skopelitiko ir išskirtinį Pantokratoro  muskatą.

 

„Aš myliu moteris beprotiškai, bet visada noriu būti laisvas“.