Loukoumades - graikiškos spurgytės

Ar ragavote? Galimai tai seniausias aprašytas desertas pasaulyje

 

Jei keliaudami pastebėjote vežimėlius-kepyklėles su užrašu „loukoumades“, neatsispirkite pagundai sustoti, nusipirkti ir paragauti.

Tai graikiškas gatvės („street food“) desertas. Ne šiaip desertas – tai ir graikiškos istorijos dalis.

Apvalios auksinės spalvos spurgytės, kurios dažniausiai valgomos aplietos medumi ir pabarstytos cinamonu (vietoj jų dabar jau gali rinktis įvairius šiuolaikiškus sirupus),  mėgstamos ir suaugusių ir vaikų. Kiekviename panegiri (graikiški vasaros festivaliai, skirti kuriam nors šventajam) prie loukoumades vežimuko-kepyklėlės nusidrieks didžiausia eilė.

***

Istorija

Loukoumades laikomos seniausiu aprašytu desertu pasaulyje.  Graikų poetas, mokslininkas ir bibliotekininkas Kalimachas  (gyvenęs apie  310  – apie  240 m . pr . Kr.) pirmasis užsiminė savo veikaluose, kad per Olimpines žaidynes Graikijoje 776 m pr.m.e. nugalėtojams buvo dovanojami aliejuje kepti maži tešlos rutuliukai, pamirkyti meduje.

Labai panašaus į saldžius tešlos rutuliukus meduje receptą pateikė Graikijos-Sicilijos poetas Arcehstratus (beje, laikomas pirmuoju gastronomijos vadovėlio autoriumi) VI a.pr.m.e. Tiesa, skanėstą jis vadina Enkrides.

Pirmąkart loukoumades pavadinimu spurgytės buvo aprašytos XIII a. arabų rašytojo Muhamedo bin Hasano al Baghdadi „Patiekalų knygoje“ ir ten jos pavadintos loukoumades „luqmat al-qadi“– iš arabų kalbos  „teisėjo kąsneliai“. Per ilgą pavadinimą žmonijapatrumpino iki „luqma“, ir turkiškai tapo „lokma“. Graikiška versija „loukoumades“ arba „loukmades“ kilusi iš turkų kalbos. Lokma iki šių dienų vis dar reiškia „kąsnelį“ ar „kąsnį“.

***

Kaip gaminama?

  • Iš mielių, miltų cukraus, vandens arba pieno užmaišoma tešla ir paliekama, kad pakiltų.
  • Rankomis arba šaukšteliu fomuojami nedideli apvalūs kamuoliukai ir verdami įkaitintame aliejuje iki gražiai pagelsta.
  • Ištraukiame ir renkamės pagardą. Klasikinis – medus ir cinamonas. Bet tinka ir nutela, ir braškių, ir vanilinis ir kitoks šiuolaikinis sirupas.

 

Skanaus!