Neturistinis kaimelis - Sinarades

Nedidelis kaimelis, kurio neįtraukia į turistinius maršrutus.

Jei nenorit toli važinėti, o tik aplink Korfu miestą, siūlau važiuoti iki Sinarades kaimelio. Tik apie 14 km nuo miesto centro,  bet jame pasijusite tarsi tolimoje praeityje.

Šioje vietovėje žmonės gyveno prieš tūkstantį metų, dar Bizantijos laikais, pirmieji gyventojai greičiausiai buvo iš pietinės Italijos dalies, net vardą kaimas gavo iš senosios Bizantijos didikų giminės Sinares. Vėliau kaimas buvo apleistas (gyventojai kėlėsi į miestą), Jis atgijo XVII amžiuje, kai čia apsigyveno perbėgėliai iš Kretos salos.

Kodėl verta čia užsukti? Tai vienas iš tradicinių kalnų kaimelių, išlaikiusių senąją architektūrą: akmeniniai namai, bizantinio tipo ochros spalvos stogo čerpės, mažos durys su reljefiniais marmurais, akmeninius laiptus, kurie baigiasi verandoje (juos vadino „bonjo“) ir, žinoma, arkos pirmame namo aukšte. Kitas išskirtinis Sinarades architektūros bruožas yra labai tankus vienas prie kito sulipusių namų išdėstymas.

Čia yra 12 cerkvių, verta užsukti į Agios Nikolaos ir Agios Spyridon. Joje pamatysite įspūdingus bažnytinius vargonus, atvežtus iš Italijos. 

Apsilankykite folkloriniame muziejuje, įsikūrusiame tradiciniame name (atsargiai lipkite laiptais į muziejų, nes jie kaip buvo prieš porą šimtų metų, tokie ir yra), kuriame lankytojai gali pasigrožėti XVIII amžiaus kaimo namų apstatymu. Kainuoja 3 EUR, dirba iki 14 val. http://laografikomouseiosinaradon.blogspot.com/p/blog-page_17.html

Kaimo pradžioje praeisite Vasilakio dvarą (oranžinių plytų). Sako, kad Vasilakių šeima gyveno XX amžiaus pradžioje ir kažkada buvo pati skurdžiausia kaimelyje. Vienądien moteris skalbė upelyje, ir rado seną dėžę. Atsidarius pamatė ten prikimštą krūvą pinigų… Jų dvaras buvo pastatytas XX a. penktame dešimtmetyje ir yra vienas įspūdingiausių miestelyje. Beje, Vasilakis greičiausiai pats sugalvojo legendą, kad name gyvena vaiduokliai ir piktoji dvasia Moros, kuri suvalgo kiekvieną, kas nepageidaujamas užeina į vidų…

Na ir dar vienas įspūdingų reginių Sinarades (gal kilometras nuo miestelio centro) – Aerostatas. Tai didelė apžvalgos aikštelė, iš kurios matyti Agios Gordios kurortas.

Pakeliui į Aerostatą galima užsukti į Gramenos vyninę, jie planuoja atsidaryti lankytojams po Velykų.

Čia vyksta degustacijos, jei kas pageidauja, reikėtų iš anksto užsisakyti. https://grammenosfamily-wines.com/

Papietauti ar pavakarieniauti Sinarades galima tavernoje Archontariki, kuri jau dirba visą dieną nuo 11 val. Maistas ten tikrai tradicinis ir geras. https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g1191150-d4507715-Reviews-Taverna_Archontariki-Sinarades_Corfu_Ionian_Islands.html

O užkąsti ar gero vyno, ouzo ir meze – rekomenduoju užeiti ir atsipūsti tradicinėje parduotuvėlėje-kafenijoje KLIMATARIA (taip kaip senais laikais – ir parduotuvė, ir kava, ir tsipouro, ir vynas, ir ouzo, ir prie staliukų susėdę vietiniai).  

Daugiau Sinarades nuotraukų galite pažiūrėti čia:  

https://www.facebook.com/Sinarades-Village-Corfu-111265060579883/

Dar porą kilometrų ir saulėlydi galite palydėti Peleke, Kaizerio soste😊.