MON REPOS vilos ISTORIJA

Mon Repos rūmus 1826 m. pastatė Didžiosios Britanijos komisaras Frederikas Adamsas ir juos dovanojo savo antrajai žmonai korfietei Ninai Palatianou. Neoklasikinė vila buvo pastatyta 1828 m. pagal architekto sero George’o Whitmore’o, to paties žmogaus, kuris suprojektavo Šv. Mykolo ir Šv. Jurgio rūmus Spianados aikštėje Korfu mieste (dabar Azijos menų muziejus). Tai nedideli, bet labai gražūs rūmai su kolonijinės architektūros elementais. Tačiau neilgai džiaugėsi ši šeima gražaus namo malonumais. Frederiką Didžioji Britanija išsiuntė tarnauti į Indiją.

Rūmai tapo visų Korfu buvusių britų gubernatorių vasaros rezidencija.

Šiame name, kaip kalbama, ant valgomojo stalo, 1921 m. birželio 10 d. gimė Edinburgo hercogas princas Phillipas, Didžiosios Britanijos karalienės Elžbietos II vyras (mirė šįmet).

1833 m. jame veikė vaizduojamojo meno mokykla, o 1834 m. pats parkas buvo atidarytas visuomenei.

Pirmoji vilos karališkoji gyventoja buvo Austrijos-Vengrijos imperijos imperatorienė Elžbieta (Sissi), kuri joje apsistojo 1863 m. Jai taip patiko viešnagė saloje, kad vėliau pasistatė savo rezidenciją – Achiliono rūmus, netoli Gastouri kaimo, apie 7 km į pietus nuo vilos.

Po Jonijos salų sąjungos su  Graikija 1864 m. vila tapo Graikijos karaliaus Jurgio I (Jiorgos I) vasaros rezidencija. Būtent jis davė vilai MON REPOS (iš prancūzų kalbos „Mano poilsis“) vardą.

Antrojo pasaulinio karo metais, kai italai okupavo Korfu, šie rūmai tapo Parini, Italijos Jonijos salų gubernatoriaus, rezidencija.

Po karo Graikijos karališkoji šeima naudojo ją kaip vasaros rezidenciją iki 1967 m., kai karalius Konstantinas II pabėgo iš šalies. Kurį laiką vila stovėjo apleista. .

Daugelį dešimtmečių Graikijos vyriausybė ir buvusios Graikijos karališkosios šeimos ginčijosi dėl rūmų nuosavybės. Buvęs Graikijos karalius Konstantinas laikė, kad Mon Repos yra jo nuosavybė, nes čia buvo jo vasaros rezidencija. Tačiau Graikijos vyriausybė (Graikijai tapus respublika) nepritarė šiam reikalavimui, sakė, jog rezidencija priklauso Graikijos valstybei. Vila buvo konfiskuota praėjus keleriems metams po Graikijos Respublikos paskelbimo.

Dėl vilos ir kito karaliaus Konstantino II turto konfiskavimo buvo iškelta byla Europos žmogaus teisių teisme.

Galiausiai 2002 m. Europos žmogaus teisių teismas Strasburge skyrė buvusiam karaliui 7 mln. EUR kompensaciją už nekilnojamąjį turtą, kurį jis prarado, kai Graikijoje 1975 m. buvo panaikinta monarchija.

***

Neseniai Korfu miesto savivaldybės archyve buvo rastas princo Philipo, karalienės Elžbietos sutuoktinio, gimimo liudijimas. Sertifikatas surašytas tuo metu oficialia graikų kalba, kuri labiau primena senovės graikų kalbą, nei šnekamąją graikų kalbą.