MEZE - KAS TAI

„To Tsipouradiko” – nedidelė tavernikė, kurioje galima užsisakyti daug daug užkandukų. Vieta mėgstama Kerkyros salos studentų, o vasarą, žiūriu, jau nemažai ir turistų prasuka pro šią vietą. Paprastai dirba tik vakarais – atsidaro 18.30, o jau nuo kokios 20 val. vargiai rasi vietelę. Savaitgaliais čia pilna, geriau užsisakyti iš anksto, o jei dar muzikėlė pagroja –  išvis smagu. Visi aplinkiniai žino, kad čia puiki mezė.

Jei norite išbandyti tradicinius meze patiekalus, užsukite čia. Nedideliame bloknote išspausdintas meniu, išsirenki, ant bloknotėlio susirašai. Aptarnauja labai greitai. Labai smagi vieta pasėdėti su draugais.

Κas tas „meze”?

Graikiškas “meze” – tai daug užkandukų, patiekiamų lėkštutėse, viduryje stalo. Graikiškas temperamentas niekada neapsiribos standartiniais 3 ar 4 patiekalų meniu, Graikams labiau patinka daugybę patiekalų mažose lėkštėse, nes tai lyg gausos iliuzija. Mezedes (bendras meze patiekalų pavadinimas) nereikalauja daug ingredientų. Agurkas, pomidoras, sūris, alyvuogių, gal šiek tiek žuvies, marinuotų ančiuvių…

Meze graikams reiškia kur kas daugiau nei maistą. Tai susiję su graikišku gyvenimo būdu, troškimu bendrauti. Susirinkti prie stalo su draugais ar šeima – tarsi terapija. Net sunkesniais laikais graikai išeina ir linksminasi, užuot sėdėję namuose ir taupę pinigus. Smagioje graikiškoje komedijoje “Mano didelės storos graikiškos vestuvės” senas tėvas sako: “Net krizės metu, ačiū Dievui, žmonės dar valgo”.  Graikai valandų valandas kalbasi, juokiasi, dalijasi rūpesčiais, padrąsina vieni kitus, o tada grįžta namo, jausdami palengvėjimą, tarsi visos problemos būtų išnykę.

Graikijos gėrimo kultūroje alkoholį visada lydi maistas. Graikai sako: mes negeriame, kad prisigertume, o apsvaigimas yra nerimtas. Graikiškų vynų ir stipriųjų gėrimų gėrimas turi tam tikrą vaidmenį: pakelti nuotaiką ir padėti atsiverti, kalbėti laisvai ir nuoširdžiai. Nenuostabu, kodėl senovės graikai neleido negeriantiems dalyvauti simpoziumuose, linksmose diskusijose, kuriose buvo daug graikiško vyno ir pramogų.

Kaime gyvenimas lėtesnis ir spontaniškesnis. Pakeliui namo iš darbo galite susidurti su draugais, kurie jau valgo ir geria. Iš prigimties svetingi graikai jums pasakys: „Prisėskite mezei, tik trumpam…“. Neapsigaukite, tai niekada nebūna „tik trumpam“. Nesuprasdami, visą naktį praleisite valgydami ir gerdami!

Karštas ar šaltas meze – kaip užkandis arba visas patiekalas. Siūlomas maistas įvairus, o pasirinkimas – begalinis.

Tai, kas susiję su meze

Mezedopoleio / Ouzeri / Tsipouradiko –   graikiški restoranai, reiškiantys daugiau ar mažiau tą patį – čia galima mėgautis meze patiekalais.

Poikilia  graikų kalba reiškia įvairovę – tai maisto rinkinukas su skirtingomis meze mažomis porcijomis.

Ouzo – tai gėrimas, anyžių skonio, alkoholio turintis graikiškas spiritas, skirtas lėtai gurkšnoti, užkandžiaujant meze. Patiekiamas su vandeniu, ledo kubeliais. Praskiedus vandeniu, ouzo iš skaidraus virsta drumstu baltu gėrimu.

Tsipouro – tradicinis alkoholinis vynuogių gėrimas.

Ką reiškia žodis “meze”

Žodis μεζέ (μεζέδες daugiskaita) yra turkiškos kilmės, pasiskolintas iš persiško žodžio mazze, reiškiančio „skonį“ ir (arba) „užkandį“. Jo istorija siekia senovės Artimųjų Rytų ir Rytų Viduržemio jūros regiono šaknis.

Senovės graikai, laikydamiesi svetingumo papročių, visada siūlydavo svečiams ką  nors užkąsti ir užgerti.

Beveik visose Artimųjų Rytų ar Viduržemio jūros šalyse, taip pat ir Balkanuose, tam tikru momentu buvo išplėtota kulinarinė mažų patiekalų, patiektų kaip užkandžiai, tradicija.

Turkijos okupacija paliko neabejotinus pėdsakus Graikijos virtuvėje, tarp jų ir burnoje tirpstančių meze patiekalų sąrašą.

Nors mezedes galima patiekti valgio pradžioje, jie turėtų būti vertinami kaip atskira valgymo patirtis, o ne kaip užkandžiai.

 

Keletas meze patiekalų

Turite keletą draugų ir norite padaryti ką nors greito, lengvo, bet tuo pačiu ir įspūdingo?

Štai keletas meze vakarėlio patarimų:

* Tzatziki – graikiško jogurto, agurko, česnako, alyvuogių aliejaus, raudonojo vyno acto užtepėlė. Patarimas – paruoškite iš vakaro, kad skonis labiau įsigertų. Tinka ant duonos, pitos..

* Tyrohafteri – aštri sūrio užtepėlė. Feta sūris, česnakas, saldžioji ir aštri paprtika, čili pipiras, raudonėlis, alyvuogių aliejus.

*Melidzanosalata – baklažanų užtepėlė.

*Taramosalata – žuvies ikrų užtepėlė. Parduotuvėjė reik pirkti teramos, naudojama sena duona, alyvuogių aliejus, citrinos sultys.

*Bantzarosalata – burokėlių salotos. Išvirti burokėliai, supjaustomi didesniais gabalais, susmulkinamas česnakas, druska ir vynuogių actas bei alyvuogių aliejus.

*Dolmadakia – į vynuogių lapus įvynioti ryžiai.

*Saganaki – keptas puskietas sūris, dažniausiai naudojamas kefalotyri (sūrio rūšis). Supjaustomas maždaug 2 cm dydžio riekėmis, pamirkomas iš abiejų pusių vandenyje, po to miltuose ir greitai apkepamas iš abiejų pusių. Prieš valgant užsispauskite citrinos.

* Garides saganaki. Krevečių saganaki – tai krevetės, feta sūris, pomidoras, paprika, petražolės, česnakas. Valgoma karštas.

* Kolokithokeftedes – cukinijų kotletukai iš cukinijos, fetos sūrio, svogūno, žalumynų, miltų, kiaušinio.

*Gavros marinates – marinuoti ančiuviai.

Tinka pita, duona, na o gėrimus jau patys pasirinksite.