Geltonieji kinkanai (kumkuatai)
* Kerkyros tradiciniai produktai * Marmeladai, džemai, čatniai, gėrimai, kokteiliai

Kinkano (Korfu vadinamas kumkuatu) produktus rekomenduoju pirmiausia ragauti ir, jei patinka, tada pirkti. Tai vieni iš tradicinių salos produktų, ko tikrai nerasi kitose Graikijos vietose.

 

Nuotraukose: Lazaris distilerijos ir saldumynų fabrikas. https://lazarisartisan.com/

Atkreipkite dėmesį: kinkano uogos išdarinėjamos rankiniu būdu. Jokių mašinų! Perpjaunama pusiau ir išskobiamas minkštimas. Taip kad tai iš tiesų rankinis darbas 😊. Sakė, nėr jokių mašinų😊.

 

***

Šie vaisiai atvyko iš Kinijos, kur buvo auginami nuo XII amžiaus. Pavadinimas kilo iš Kantono kinų kalbos „kam kwat“, o tai reiškia auksinį apelsiną, nes vaisius iš tiesų panašus į mažą apelsiną.  1860 metais į Korfu kinkanus atvežė britų botanikas Sidney Merlinas, augino Dassia vietovėje (šiek tiek šiauriau nuo Korfu miesto). Nuo 1924 metų kinkano vaisiai pradėti plačiai naudoti. Dabar daugiausia vaisių auginama Nimfes regione (šiaurinėje salos dalyje), nes ten derlingas dirvožemis, pakankamai drėgna ir saulėta. Visoje saloje priskaičiuojama apie 6000 medžių.  

 

Gražūs pažiūrėti, saldūs ir rūgštūs tuo pačiu, kinkanai pasižymi aromatinėmis ir maistinėmis savybėmis, gausu vitaminų C, A, B ir 11 kitų vitaminų, maitina ir drėkina epidermį. Jame yra folio rūgšties, vitamino B2 ir tiamino, gausu flavonoidų, kurie veikia prieš hipertoniją, yra antioksidantų. Jame gausu limoneno – eterinio aliejaus, turinčio priešvėžinių savybių.

 

Dėl didelio vandens ir skaidulų kiekio kumquats yra sotus maistas , tačiau jie yra palyginti mažai kaloringi. Dėl to jie yra puikus užkandis, norint nugalėti alkį, taigi tinka tiems, kurie laikosi dietos.  

 

 

Kokių maistinių medžiagų jame yra ir kokia jo nauda sveikatai? (Gydytojos įžvagos)

 

100 g šviežių kinkanų  (4-5 vnt.) – 71 kalorija.

 

Kinkano vaisius rekomenduojama valgyti su odele, kurioje gausu antioksidantų. Tai vaisius, kuriame daug skaidulų, taip pat vitaminų A ir C bei mikroelementų, tokių kaip kalcis, kalis, varis ir geležis.

 

Vitaminų vaidmuo. Vitaminas C stimuliuoja imuninę sistemą ir yra būtinas kovojant su virusais ir daugeliu ligų. Be to, jis padeda palaikyti jungiamojo audinio sveikatą, apsaugo nuo širdies ligų, hipertenzijos, absorbuoja laisvuosius radikalus ir yra svarbus vitaminas degeneracinių ligų profilaktikai.

 

Vitaminas A yra būtinas tinkamam kūno augimui ir dauginimuisi. Tai būtina odos sveikatai ir vaidina svarbų vaidmenį epitelio audinio vystymuisi. Svarbus regėjimo funkcijai. Kaip ir visi antioksidantai, jis dalyvauja mažinant uždegimą, kovodamas su laisvaisiais radikalais.

 

Daug skaidulų. Didelis ląstelienos kiekis kinkanuose padeda kontroliuoti apetitą ir sotumą. Be to, skaidulos yra žinomos dėl savo gebėjimo sumažinti arba užkirsti kelią aukštam cholesterolio kiekiui kraujyje. 

 

Kinkanuose yra daug antioksidantų, daugiausia flavonoidų ir fenolio rūgščių. Iš esmės kinkanuose esantys antioksidantai kovoja su kenksmingais organizmo laisvaisiais radikalais, kurie sukelia oksidaciją ir oksidacinį stresą, pažeidžia ląsteles, turi neigiamą poveikį sveikatai ir yra susiję su daugeliu ligų. Svarbus vaidmuo ribojant vėžio plitimą, remiantis 2012 m. tyrimu, kinkanų aliejus galėjo padėti apriboti vėžio ląstelių plitimą prostatoje.

 

Stiprina imuninę sistemą. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad kinkanų ekstraktas sustiprina NK (natūralių žudikų) ląstelių gamybą, taip prisidedant prie mūsų imuninės sistemos stiprinimo. Stipri imuninė sistema saugo mus nuo dažnų infekcijų ir net nuo įvairių vėžio formų. NK ląstelės atlieka labai svarbų vaidmenį organizmo gynyboje, nes apsaugo organizmą nuo virusais užkrėstų ląstelių ir vėžio ląstelių augimo. Antimikrobinės savybės.

Kinkanai jau daugelį metų buvo naudojami Kinijoje tradicinėje medicinos praktikoje, daugiausia gydant kvėpavimo takų uždegimus.

 

Skonio pagunda. Kinkanai – tai saldaus, kartaus ir rūgštaus skonių derinys. Būtent Graikijoje kilo konditerinis terminas „desertas šaukštelyke“. Kerkyroje plačiai naudojamas toks desertas – kinkanų saldumynas.  Jie patiekiami sveiki arba susmulkinti su ledais ar jogurtu. Iš jų gaminama skani uogienė ir gali būti naudojami pyragams ir sausainiams.